NEC Forum stelt: ieder Europees land moet een nationale ethiekraad of -commissie hebben

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid is namens Nederland onderdeel van het Europese NEC Forum: het forum van National Ethics Councils. Het NEC Forum komt elke zes maanden bijeen om de huidige ethische uitdagingen te bespreken, in het land dat voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Nederland was dit in de eerste helft van 2016 en heeft toen het NEC Forum georganiseerd. Het eerstvolgende Nederlandse voorzitterschap is in 2029.

NEC wisselt van gedachten over dringende ethische kwesties. In het kader van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie (EU) kwam NEC bijeen in Brussel op 16 en 17 mei 2024, voor het 33e NEC Forum.

Statement

Het 33e Forum van de Nationale Ethische Raden is verheugd het volgende statement vrij te geven, onderschreven door de aanwezige Comités en Raden:

“Nationale ethische commissies maken deel uit van de democratie. Interdisciplinair en pluralistisch van samenstelling, hebben ze historisch gezien geprobeerd de samenleving als geheel te vertegenwoordigen, waarbij ze te maken hadden met wetenschappelijke vooruitgang en mondiale onzekerheid.

Meer dan ooit is hun bijdrage nodig in een wereld die wordt bedreigd door fragmentatie. Veel landen in de wereld, ook in de EU, hebben echter nog geen Nationale Ethische Comités opgericht of hen niet de garanties gegeven die zij nodig hebben om hun missie goed en onafhankelijk te vervullen.

Dit is de reden waarom het 33e NEC Forum overeenstemming bereikte over de volgende verklaring:

Elk land moet een onafhankelijke Nationale (Bio) Ethische Commissie oprichten, deze van een wettelijke basis en voldoende middelen voorzien.”