Korte terugblik op Els Borst Lezing

Het was weer een volle zaal bij de 11e CEG Els Borst lezing met als thema “Onrechtvaardige gezondheidsverschillen in ethisch perspectief”. Een breed scala aan bezoekers vanuit beleid, wetenschap en praktijk was getuige van een inhoudelijke en geanimeerde bijeenkomst.

CEG-Els Borst Lezing 2024 door Gera Nagelhout

Er waren drie sprekers deze editie:

Marcel Verweij, hoogleraar Wijsgerige Ethiek, betoogde dat we maatschappelijke gezondheidsverschillen moeten zien als structureel onrecht.

Gera Nagelhout, bijzonder hoogleraar ‘Gezondheid en welzijn van mensen met een lagere sociaaleconomische positie’, liet met een verrassende twist zien dat het cruciaal is om de mensen voor wie gezond leven het lastigst is te betrekken in onderzoek naar gezondheidsverschillen.

Hafez Ismaili M'hamdi, CEG-vicevoorzitter, reflecteerde op de meerwaarde van ethiek bij het verkleinen van deze verschillen. Met mooie begrippen als affectieve toewijding en de ethiek van het kloppend hart.

Laurentien van Oranje-Nassau (co-founder & director van de number 5 foundation) was ook te gast. Met haar had dagvoorzitter Martine de Vries een mooi gesprek over de praktische kanten van werken aan gezondheidsverschillen. Onder de vlag van de number 5 foundation is samen met benadeelde kinderen, jongeren en ouders en letselschade experts ‘(Gelijk)waardig Herstel’ tot stand gekomen: een herstelgerichte oplossing voor de kinderopvangtoeslagaffaire. De recente evaluatie van 'Gelijkwaardig herstel' riep fundamentele ethische vragen op over wat rechtvaardig is.

De CEG-Ideeënwedstrijd werd gewonnen door Charlotte Graafland, PHD-kandidaat Applied Ethics. Met haar strakke Pecha Kucha presentatie van 20x20 seconden over de waarde van timing-voorspellingen voor dementie kreeg zij de zaal muisstil en won ze de ‘Waagschaal’ voor beste presentatie.

Voorzitter van de Gezondheidsraad Bart Jan Kullberg opende de bijeenkomst, Jet Bussemaker sloot af met een rake observatie over het belang van elkaar zien en naar elkaar te luisteren.

Binnenkort zijn de lezingen, foto’s en filmpjes van deze dag op de website te vinden

Charlotte Graafland als winnaar van de CEG-Ideeënwedstrijd 2024