NVBe prijs voor kunst en bio-ethiek

Elke 3 jaar kent de Nederlandse Vereniging voor Bio-ethiek (NVBe) een prijs uit aan een initiatief dat bijdraagt aan het gesprek over bio-ethiek in Nederland. In 2024 is dat initiatief een ontwerp of kunstwerk dat nieuwsgierigheid, betrokkenheid en gesprek oproept over bio-ethische onderwerpen.

Dit is een kans om jouw werk te laten zien aan het ethiekveld in Nederland. Het winnende kunstwerk of ontwerp wordt gepresenteerd tijdens het jaarsymposium van de NVBe op 12 december 2024, komt op de voorpagina van het Podium voor Bio-ethiek (het tijdschrift van de NVBe), en wordt gepubliceerd op de website, samen met een artikel over de prijs, en de overwegingen van de jury.

Makers, kunstenaars en ontwerpers: zoek jij in je werk naar vernieuwende manieren om ingewikkelde, taaie of pijnlijke vraagstukken over ‘leven’ in al zijn facetten in beeld te brengen? Dan nodigt de NVBe jou uit om je werk of idee in te zenden! Ken je iemand die te bescheiden is om zichzelf aan te melden? Ook nominaties zijn welkom! Aanmelden kan via de website van de NVBe. 

Jury en criteria

Een onafhankelijke jury bestaande uit:

  • Jetske van Oosten, filosoof, auteur en impactdesigner
  • Martijn van Gessel, docent en onderzoeker BioArt
  • Aafke Fraaije, postdoc art for climate solidarity
  • Victor Evink, kunstenaar en design researcher
  • Lennart van der Molen, promovendus

zal de inzendingen beoordelen op maatschappelijke relevantie en hoe vernieuwend ze zijn en de mate waarin de inzending nieuwsgierigheid, actieve betrokkenheid en gesprek oproept en aanzet tot ethische reflectie.

Prijsuitreiking

De winnaar van de prijs wordt bekend gemaakt op het NVBe-jaarsymposium op 12-12-2024.