Ethiek en eHealth

28 september 2017, 10:00 - 16:00 | Utrechts Centrum van de Kunsten, Utrecht | Nictiz en het CEG

Nieuwe technologische mogelijkheden en de veranderende verhoudingen tussen bijvoorbeeld patiënten en zorgverleners brengen ethische vragen met zich mee.

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) en Nictiz organiseren op donderdag 28 september a.s. een bijeenkomst over de ethische aspecten van e-health.

Veel partijen in de zorg zijn bezig met de ontwikkeling en implementatie van e-health. E-health of digitale zorg heeft invloed op de relatie tussen patiënt en professional. Het heeft ook invloed op de manier waarop zorg georganiseerd en geleverd wordt. Dit roept ethische vragen op: Aan welke voorwaarden moet e-health voldoen om bij te dragen aan goede, duurzame en verantwoorde zorg? Kan e-health nabije zorg vervangen? Gaat e-health niet zorgen voor ongelijkheid in toegang tot zorg?
De tijd is meer dan rijp voor het adresseren van de ethische vragen rond e-health.

Bijeenkomst
Het programma van de bijeenkomst op 28 september combineert plenaire bijdragen met een interactieve middag met verdiepende sessies. Aan het woord komen onder meer patiënten/ervaringsdeskundigen, hoogleraar en lid Eerste Kamer Annelien Bredenoord (dagvoorzitter), huisarts Bart van Pinxteren, ethicus Gert van Dijk en RVS-lid Jan Kremer. In de middag wordt ingezoomd op diverse onderwerpen, zoals privacy, (on)gelijkheid door e-health, het morele karakter van data en de veranderende relatie tussen zorgverlener en patiënt. De bijeenkomst vindt plaats in het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) aan de voet van de Dom.
De bijeenkomst richt zich op een brede doelgroep in de zorg en het sociale domein zoals patiënten/cliënten, mantelzorgers, zorgverleners, bestuurders, leveranciers, project- en programmamanagers, zorg/ICT-managers, beleidsmedewerkers en opleiders.

Het CEG publiceerde eerder over dit thema. Zie bijvoorbeeld:

Inschrijven
Er zijn geen plaatsen meer beschikbaar voor deze bijeenkomst. Wilt u op de wachtlijst? Meldt u dan aan via deze link. Wij nemen contact op als er een plaats vrijkomt. Aan deelname aan de bijeenkomst zijn geen kosten verbonden.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.