Financiële prikkels op basis van leefstijl

21 juni 2012
Status: gesloten

Moeten mensen die onveilige seks hebben, roken, een ongezond dieet volgen, te hard werken, drinken, teveel zitten en te weinig bewegen of een andere risicovolle leefstijl volgen een hogere verzekeringspremie betalen?

Het thema van financiële prikkels op basis van leefstijl staat centraal in een signalement dat het CEG momenteel voorbereid. De precieze vraag in dit signalement luidt: in hoeverre zijn financiële prikkels op basis van gedrag binnen het basispakket mogelijk en ethisch wenselijk? Diverse ethische waarden spelen een rol in dit debat, waaronder de waarde van solidariteit. Wij zijn benieuwd naar uw opvattingen over dit thema. Hoe denkt u over premiedifferentiatie op basis van leefstijl?

Graag uw reactie.

Reacties

  1. 1 Hettie Pecht (verpleegkundige) reageerde op 24 juni 2012:

    In principe vind ik dat iemand die bewust een ongezonde leefstijl volgt daar zelf consequenties aan moet verbinden en daarmee niet de gezondheidszorg op hogere kosten jaagt maar het is wel heel moeilijk te beoordelen waar dat dan voor opgaat. Sportblessures bijvoorbeeld zijn i.p. ook risicofactoren die deels risico vormen dus hoe zou je de premiedifferentitatie in moeten vullen? Roken, teveel drinken enz. zijn duidelijk risicovolle stijlen maar teveel zitten, te weinig bewegen, te hard werken…zijn zo discutabel! En toch als ik een patient verzorg met longca die nog steeds rookt dan heb ik daar moeite mee.Het zou mij gaan om “bewust"ongezonde leefstijl dat is voor mij een belangrijk criterium voor premiedifferentiatie.

  2. 2 Robert van Barneveld (Manager Zorg, Universitair Medisch Centrum Utrecht) reageerde op 25 juni 2012:

    Ik geloof meer in maatregelen die, vanuit de overheid gestuurd, gedrag veranderen. Gemaksvoedsel (goedkoop en calorierijk) minder gemakkelijk beschikbaar maken, ten gunste van gezond eten. Prijs kan daarbij een belangrijke prikkel zijn. Sporten financieren, op basis van inkomen. Hoe lager het inkomen, hoe goedkoper de sport. Maak voor jongeren in het middelbaar onderwijs sporten aantrekkelijker en stel de lessen “lekker en verantwoord koken voor elk budget” verplicht.
    Ontwikkel een systeem voor het sparen van Health-miles, om gezond gedrag (sport, voedsel, bewegen, dagen geen sigaretten of acohol gekocht, afgelegde afstand te voet of per fiets ..?) te stimuleren. Deze Health-miles kan iemand na het 55e levensjaar gebruiken om bijvoorbeeld een deel van de hypotheek af te lossen, extra’s in een verzorgingshuis te kopen, of de pensioenuitkering te verhogen. Betaal dit uit evident verminderd gebruik van zorgfaciliteiten.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.