Overgewicht en onvruchtbaarheid

20 oktober 2005
Status: gesloten

Mevrouw A., 36 jaar, komt voor een vruchtbaarheidsbehandeling bij een gyneacoloog. Zij en haar partner proberen reeds twee jaar op natuurlijke wijze zwanger te worden, maar zonder resultaat. De gyneacoloog doet uitgebreid onderzoek bij zowel de man als de vrouw, maar kan geen aanwijsbare oorzaak voor de verminderde vruchtbaarheid vinden. Hij wijst mevrouw A. er wel op dat haar overgewicht een nadelige factor is bij het zwanger worden.

Vrouwen met overgewicht zijn doorgaans veel minder vruchtbaar dan vrouwen met een normaal gewicht en de kans op een succesvolle vruchtbaarheidsbehandeling is bij hen ook veel kleiner. De arts weigert dan ook met een vruchtbaarheidsbehandeling te beginnen totdat mevrouw A. het gewicht heeft bereikt waarbij de kans op een succesvolle behandeling weer normaal is.

De arts biedt ondersteuning aan bij het afvallen in de vorm van lotgenotencontact en een groepscursus. Mevrouw A. voelt daar niets voor en verlangt van de gyneacoloog dat deze, ondanks haar overgewicht, begint met een vruchtbaarheidsbehandeling. Wat moet de gyneacoloog doen?

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.