Onderzoek bureau Veldkamp: ‘Zorg op afstand: ethische overwegingen’
Dit rapport beschrijft de resultaten van vijf focusgroepen die in april en mei 2010 in Amsterdam zijn georganiseerd. Tevens gaat het in op de resultaten van een drietal gesprekken met chronische patiënten tezamen met hun mantelzorger.
Aanleiding
Binnen de gezondheidszorg zijn ontwikkelingen gaande waarin het concept van ‘zorg op afstand’ steeds meer vorm krijgt. Met het oog op het signalement ‘Ver weg en toch dichtbij? Ethische overwegingen bij zorg op afstand’, gaf het CEG bureau Veldkamp de opdracht een kwalitatief onderzoek uit te voeren, zodat haar signalement geïllustreerd kon worden met inzichten van betrokkenen ten aanzien van zorg op afstand.
Hoofdvraag
Welke meningen, verwachtingen en zorgen hebben verschillende relevante doelgroepen ten aanzien van zorg op afstand (telezorg)? Relevante doelgroepen: patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals.
Ethische discussie
Wie mag toegang krijgen tot telezorg en eventueel opgeslagen gegevens? Hoe verhoudt telezorg zich tot de privacy van gebruikers? Lopen gebruikers risico op oneigenlijk gebruik van hun gegevens door kwaadwillende partijen? Kunnen patiënten en hun naaste omgeving de regie in handen blijven houden en blijven beslissen over dat waar ze wel en niet aan mee willen werken? Is het wenselijk als telezorg een mogelijke verschuiving in de verantwoordelijkheid tussen zorgprofessionals en mantelzorgers teweegbrengt? Leidt zorg op afstand tot een verschraling van face-to-face contact?
Doelgroep
Beleidsmakers, zorgprofessionals, mantelzorgers, patiënten
Aanbeveling
In het onderzoek van bureau Veldkamp worden geen aanbevelingen gedaan.