Omgaan met onbedoelde en ongewenste uitkomsten in de zorg. Normhandhaving, leren en herstel
Hoe om te gaan met onbedoelde en ongewesnte uitkomsten in de zorg is een knelpunt voor zorgontvangers en -verleners. Drie morele logica's, over normhandhaving, leren en herstel, lopen door elkaar heen en staan op gespannen voet met elkaar. Het is van belang hier juiste balans tussen te vinden.
"Omgaan met onbedoelde en ongewenste uitkomsten in de zorg. Normhandhaving, leren en herstel" is onderdeel van de thema's "Zorgverleners en beroepsethiek" en "Beleid in de gezondheidszorg".
Belangrijkste punten uit dit signalement
Zowel zorgontvangers als zorgverleners lopen in de praktijk tegen knelpunten van onbedoelde of ongewenste uitkomsten van zorg aan.
Wat is een goede manier van omgaan met onbedoelde en ongewenste uitkomsten in de zorg?
Drie morele logica’s van wat een juiste omgang met onbedoelde en ongewenste uitkomsten is lopen in het stelsel dat dit moet reguleren door elkaar heen en kunnen op gespannen voet met elkaar staan. Respectievelijk morele logica’ gericht op normhandhaving, leren en herstel.
Drie morele logica’s gericht op het reguleren van goede omgang met onbedoelde en ongewenste uitkomsten in de zorg lopen in het stelsel door elkaar en kunnen op gespannen voet met elkaar staan. De ene is niet beter dan de andere, maar wel is van belang de juiste balans te vinden
• Stimuleer zelfreflectie bij normhandhaving
• Investeer in aandacht voor herstel
• Wees open, maar maak niet alles openbaar
Extra vermelding: brief naar Tweede Kamer
Op verzoek van de Vaste Kamercommissie heeft minister Helder van Langdurige Zorg en Sport gereageerd in een brief naar de Tweede Kamer op dit signalement, d.d. 2 februari 2023.