Jaarcongres Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde 2017

20 november 2017 Nieuws

Op zaterdag 16 december 2017 vindt in het Leids Universitair Medisch Centrum het Jaarcongres van de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde plaats van 11.00 – 16.00 uur. Het jaarcongres heeft als thema Macht, gezondheid en politiek: de maatschappelijke plaats van gezondheid in onze tijd. Lees verder.

1976 publiceerde Michel Foucault een tekst over de opkomst van gezondheidspolitiek. Een van zijn belangrijkste inzichten was toen dat de plaats van gezondheid in de maatschappij samenhangt met de wijze waarop de politieke macht werkzaam is. Gezondheid is nooit zonder meer een positief begrip maar ook altijd de inzet van strijd en botsende belangen. Onze overheid mag dan interesse tonen in de gezondheid van de burgers, ze doet dat ook nooit zomaar. In ruil voor overheidssteun wordt van ons verwacht dat we ons op een bepaalde manier gedragen, dat we een stuk van onze privacy prijsgeven of aan bepaalde criteria moeten voldoen. Foucaults analyse richtte zich op de achttiende eeuw en sindsdien is de maatschappij grondig veranderd. Vandaar de centrale vraag van ons congres: hoe verhouden politiek en gezondheid zich vandaag? 

Deze en vele andere vragen zullen aan bod komen op het VFG congres 2017.
Aanmelden kan tot 7 december via onze website
Inschrijfkosten voor het congres bedragen: 50 euro Het congres is gratis te bezoeken door VFG-leden. Download de flyer met het programma Download abstracts en sprekers

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte! Schrijf u nu in voor onze nieuwsbrief.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.