Nieuws in 2017
-
Kwaliteit van zorg – wie mag het zeggen? 5e Els Borst Lezing
Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde, heeft op 14 november 2017 de 5e Els Borst Lezing uitgesproken. De lezing vond plaats in de goed gevulde grote zaal van het onlangs opnieuw geopende Museum voor Communicatie in Den Haag. Deze keer was het een bijeenkomst met meerdere sprekers.
-
Jaarcongres Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde 2017
Op zaterdag 16 december 2017 vindt in het Leids Universitair Medisch Centrum het Jaarcongres van de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde plaats van 11.00 – 16.00 uur. Het jaarcongres heeft als thema Macht, gezondheid en politiek: de maatschappelijke plaats van gezondheid in onze tijd. Lees verder.
-
5e Els Borst Lezing Kwaliteit van de zorg: wie mag het zeggen? door prof. dr. Joris Slaets
Dinsdag 14 november heeft prof. dr. Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde in Groningen en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, de 5e Els Borst Lezing uitgesproken met de titel*Kwaliteit van zorg: wie mag het zeggen?*
-
CEG geeft workshop op jubileumcongres Week van Reflectie
Op maandag 20 november geeft het Centrum voor Ethiek en Gezondheid de*Workshop**“Is veilige zorg ook altijd goede zorg?”* tijdens het jubileumcongres Week van Reflectie.
-
Inschrijving voor de Els Borst Lezing gesloten
De inschrijving voor de 5e Els Borst Lezing is gesloten. U kunt zich niet meer aanmelden. De 5e Els Borst Lezing vindt plaats op 14 november 2017 om 14.30 uur in het Museum voor Communicatie te Den Haag. Dit jaar houdt hoogleraar ouderengeneeskunde in Groningen en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, prof. dr. Joris Slaets de lezing. Joris Slaets zal spreken over een belangrijk spanningsveld bij de afgrenzing van ‘goede zorg’. De titel van de lezing luidt:Kwaliteit van zorg: wie mag het zeggen? Daarnaast spreken onder meer longarts drs. Sander de Hosson, ethicus dr. Dorothea Touwen en inspecteur-generaal voor de gezondheidszorg dr. Ronnie van Diemen.
-
28 september: De ethiek van e-health in de spotlight
Nieuwe technologische mogelijkheden en de veranderende verhoudingen tussen bijvoorbeeld patiënten en zorgverleners brengen ethische vragen met zich mee.
Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG) en Nictiz organiseerden op donderdag 28 september een bijeenkomst over de ethische aspecten van e-health.
-
14 november a.s. 5e Els Borst Lezing door Joris Slaets
Hoogleraar ouderengeneeskunde in Groningen en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing, Joris Slaets, spreekt op dinsdagmiddag 14 november de 5e Els Borst Lezing uit. De titel van de lezing van Slaets luidt:Kwaliteit van zorg: wie mag het zeggen? Is de Nederlandse zorg internationaal toonaangevend of aanstootgevend? Beide uitersten komen voorbij in het publieke en politieke debat. Deze lezing gaat over een belangrijk spanningsveld bij de afgrenzing van ‘goede zorg’.
-
De appende zorgverlener en de twitterende patiënt (verslag)
Welke invloed hebben internet, social media en geluids- en beeldopnames op de zorgrelatie? Die vraag stond centraal tijdens de bijeenkomst ‘De appende zorgverlener en de twitterende patiënt’. Deze bijeenkomst werd georganiseerd op 29 juni 2017 door de Vereniging voor Filosofie en Geneeskunde (VFG) en het Centrum voor Ethiek en Gezondheid (CEG). Hieronder vindt u het verslag en de powerpointpresentaties. Lees verder
-
Database CEG-publicaties: de nieuwe zoekfunctie
Het CEG publiceert over ethische vraagstukken rond nieuwe technologieën, behandeling en zorg, maatschappij- en gezondheidsbeleid.
Hier vindt u een systematisch overzicht van alle publicaties in de database CEG-publicaties. U kunt gebruik maken van verschillende zoekstrategieën om de publicatie te vinden. Kies bijvoorbeeld voor trefwoorden zoals autonomie, privacy of solidariteit om alle relevante publicaties binnen een thema te vinden. Hier vindt u de database CEG publicaties.
-
De appende zorgverlener en de twitterende patiënt
Ziekenhuizen maken volop gebruik van de mogelijkheden die internet en social media bieden. Ook het maken van geluids- en beeldopamen is gemeengoed geworden tijdens de zorgverlening. Welke ethische en juridische aspecten kleven hieraan? En welke invloed heeft het gebruik van deze middelen op de zorgrelatie? Het CEG en de VFG organiseren samen een bijeenkomst over dit thema. U bent van harte welkom. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.
-
Ingrijpen in het DNA van de mens: doen of laten?
Mogelijkheden om het DNA van menselijke embryo’s te veranderen zijn in een stroomversnelling geraakt. Met het aanbrengen van wijzigingen in het embryonale DNA kunnen erfelijke ziekten bij het nageslacht worden voorkomen. Om de ontwikkelingen in goede banen te leiden is een geactualiseerd juridisch-ethisch beoordelingskader onmisbaar.
-
Het CEG presenteert in de ehealthweek de digitale Argumentenwijzer Elektronische Patiëntendossiers
Digitale toepassingen in de zorg bieden een legio aan mogelijkheden voor patiënten, preventie en het monitoren van gezondheid en psychische aandoeningen. Bij het CEG kan tijdens de ehealthweek kennisgemaakt worden met de digitale Argumentenwijzer. Deze helpt om keuzen te maken bij toestemming voor of gebruik van digitale gegevensuitwisseling.