Kleine ode aan onafhankelijkheid

Datum van publicatie:
10-10-2013

Type:
Els Borst Lezing (1e)

Cluster:

n.v.t. (overige publicaties)Volledige publicatie:

Auteur(s):
Inez de Beaufort

Trefwoorden:
onafhankelijkheid, autonomie, menselijke waardigheid, mantelzorg

Aanleiding

De Els Borst Lezing is bij gelegenheid van de viering van het tienjarig bestaan ingesteld. Het onderwerp van deze eerste lezing, onafhankelijkheid, is actueel gezien het recente overheidsbeleid waarin zelfredzaamheid en zelfstandigheid belangrijke noties zijn.

Hoofdvraag

Wat is afhankelijkheid? Wie is afhankelijk? Waarvoor is hij afhankelijk? Waarom is hij afhankelijk en van wie is hij afhankelijk? En vooral: wat vinden we daarvan?

Ethische discussie

Wat is er moreel problematisch aan afhankelijk-zijn? Wat is er moreel moeilijk aan vanuit het perspectief van degenen van wie anderen afhankelijk zijn? Wat is de relatie tussen afhankelijkheid en waardigheid? Wat is het morele verschil tussen gekozen en ongekozen afhankelijkheid? Leidt het ideaal van onafhankelijkheid tot moralistische betutteling, te hoge eisen, of koren op de molen van de bezuinigende overheid?

Doelgroep

Brede publiek, geïnteresseerd in ethiek en gezondheid (niet benoemd)

Aanbeveling

Afhankelijk zijn is een kunst. Onafhankelijk zijn ook. Voor het voorkomen van scheve verhoudingen zijn belangrijk: respect voor en bescherming van de afhankelijke persoon, compensatie, vertrouwen, reciprociteit of erkentelijkheid, en het bevorderen van het idee van een service.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.