Omwille van de feiten en de democratie

Datum van publicatie:
30-11-2016

Type:
Els Borst Lezing (4e)

Cluster:

Nieuwe technologieënVolledige publicatie:

Auteur(s):
Dehue, T.

Trefwoorden:
evidence-based medicine, medisch-wetenschappelijk onderzoek, verantwoordelijkheid

Aanleiding

Volgens Trudy Dehue zeggen zowel wetenschappers als niet-wetenschappers haast uit gewoonte dat iets ‘uit onderzoek is gebleken’. Ze noemen onderzoeksuitkomsten alsof de realiteit zelf deze bij onderzoekers heeft ingefluisterd, alsof onderzoekers louter de neutrale spreekbuis van de werkelijkheid zijn. Omwille van de feiten en de democratie spreekt Trudy Dehue dat beeld tegen.

Hoofdvraag

Waarom moet democratisering van de wetenschap worden bepleit?

Ethische discussie

Techniekfilosofen en techniekonderzoekers zetten inmiddels al goed op de maatschappelijke agenda dat materiële technologie moreel geladen is. Tot nu toe kreeg het echt minder aandacht dat er ook bij talige wetenschappelijke producten meer democratie nodig is. Wetenschappelijke feiten zijn minder zichtbaar geconstrueerd en maken minder opvallend nieuwe werkelijkheden, maar ze zijn en doen dat zeker niet in mindere mate.

Doelgroep

Brede publiek ethiek en gezondheid

Aanbeveling

Trudy Dehue pleit voor een democratisering van wetenschappelijke feiten, omdat feiten niet alleen geconstrueerd zijn, maar ook construeren.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.