Gametogenese

Verwacht: Voorjaar 2017
Signalement

Wetenschappers doen onderzoek naar diverse methodes om mannelijke en vrouwelijke geslachtscellen te kweken in het laboratorium. Het onderzoek bevindt zich nu nog in de preklinische fase. Als het in de toekomst lukt om in vitro functionele geslachtscellen te creëren, zou iedereen met een kinderwens een genetisch eigen kind kunnen krijgen.

Hoewel het tot stand brengen van artificiële gameten een uitkomst zou zijn voor paren die geen baat hebben bij bestaande voortplantingstechnieken (zoals IVF en ICSI), roept deze ontwikkeling ook de nodige ethische vragen op. Wie zouden er gebruik mogen maken van de nieuwe technieken: alleen onvruchtbare paren die al een heel behandeltraject hebben doorlopen, of ook vrouwen in de overgang en paren van hetzelfde geslacht? Een andere vraag is of het wel gerechtvaardigd is om onderzoeksgeld in de ontwikkeling van artificiële gameten te steken gezien de (mogelijk) urgentere gezondheidsproblemen waar de samenleving mee worstelt; wat is precies het belang van een genetisch eigen kind? In het signalement over gametogenese dat momenteel door het CEG wordt voorbereid, zullen deze en andere vragen aan de orde komen.

CEG gebruikt cookies voor het registreren van de bezoekers en voor het goed laten functioneren van de site Akkoord Liever niet