Nu met extra bacteriën! Voedingsmiddelen met gezondheidsclaims

Er is sprake van aanzienlijke gezondheidsschade door ongezonde voeding. Mensen eten teveel en verkeerd, waardoor de prevalentie van tal van ziekten groeit. Een nieuwe trend in de supermarkt zijn voedingsmiddelen met gezondheidsclaims, zoals brood met visolie die het cholesterolgehalte in het bloed verlaagt of yoghurtdranken met gezonde bacteriën voor een goede darmhuishouding. Mogelijk kunnen deze nieuwe voedingsmiddelen een bijdrage leveren aan het terugdringen van de voedingsgerelateerde ziektelast.

Toch zijn er ook vragen: zijn deze middelen wel veilig? Werken ze wel? Hoe goed zijn de gezondheidsclaims onderbouwd? Dragen deze voedingsmiddelen bij aan het vergroten van de gezondheidskloof tussen mensen met een hoge en een lage sociaal economische status? Kunnen consumenten kiezen uit het grote aanbod op een wijze die bijdraagt aan hun gezondheid? Is er een gevaar dat het gezondheidsbelang van voeding buitensporig uitvergroot wordt?

De huidige Nederlandse wetgeving is onvoldoende in staat om producten met vage of niet onderbouwde gezondheidsclaims van de markt te weren. Er is een voorstel voor Europese regelgeving dat op belangrijke punten een verbetering belooft, maar of en hoe dit voorstel het zal halen is nog onzeker. Of de gemiddelde consument zonder meer in staat is in te schatten wat de betekenis is van voedingsmiddelen voor de eigen gezondheid is zeer de vraag. In die zin is voorlichting en educatie van consumenten over deze nieuwe voedseltrend van belang. Daarbij geldt dat voedsel behalve gezondheidswaarde voor de consument ook andere betekenissen heeft die legitiem en waardevol zijn.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.