Passend bewijs. Ethische vragen bij het gebruik van evidence in het zorgbeleid

14 december 2007
Signalement
Thema:

Hard bewijs niet de enige maat voor goede zorg.

Niet voor alle vormen van zorg is door grootschalig en gecontroleerd onderzoek hard bewijs te verkrijgen.

Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen onderzoek naar een medicijn met een effect dat in het bloed te meten is en onderzoek naar fysiotherapie bij ouderen met diverse aandoeningen. Waar hard bewijs mogelijk is, moet dat gebruikt worden. Maar de nadruk op dergelijk bewijs mag niet ten koste gaan van waardevolle vormen van zorg waarvan het effect lastiger expliciet te maken is zoals aandacht of een geruststellend woord. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg pleit daarom voor passend bewijs: ‘hard’ als het kan, ‘zacht’ als het nodig is.

Verslag symposium Passend bewijs

In april organiseerde het Centrum voor Ethiek en Gezondheid een symposium naar aanleiding van het signalement Passend bewijs. Ethische vragen bij het gebruik van evidence in het zorgbeleid. Er is een uitgebreid verslag van die middag beschikbaar.

Column Marcel Hulspas

Ter afsluiting van het CEG-symposium over Passend bewijs sprak wetenschapsjournalist Marcel Hulspas (De Pers) een column uit waarbij hij inging op het merkwaardige verband tussen evidence-based medicine, politiek en…. inteelt.

U kunt ook een samenvatting van het rapport downloaden.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.