Gezondheidszorg op TV

Bij gezondheidszorg op TV/in online media zijn er diverse actoren met mogelijk verschillende belangen. De zorginstelling wil een goede presentatie van zichzelf, de zendgemachtigde en de producent willen hoge kijkcijfers, en mee-betalende patiëntenverenigingen willen aandacht voor ‘hun’ ziekte. Uiteraard spelen ook de belangen en rechten van de in beeld gebrachte individuele patiënten mee. Dit kan tot een aantal spanningen leiden bij de productie en de uitzending.

TV-programma’s over gezondheidszorg zijn populair. De aard en de opzet van de programma’s lopen uiteen: van een praatprogramma en reality-TV met al dan niet een live-uitzending tot aan geromantiseerde, wellicht gesponsorde soaps.

Een patiënt geeft – vooraf of achteraf toestemming om gefilmd te worden, maar kan hij de situatie wel goed inschatten? Kan hij in een kwetsbare situatie zijn overrompeld door een cameraploeg? Waar een patiënt erg weinig controle op heeft, is hoe beelden hun eigen leven kunnen leiden op internet (bijv. via – ‘You – Tube of andere online media’) en in TV-programma’s die beeldfragmenten in een andere context gebruiken.

h2. Een aantal voorbeelden van spanningsvelden:

h2. Toelaatbaar en nuttig?

De discussie over nut en onnut en de grenzen aan het toelaatbare is in volle gang. Mag je iemand filmen die stervende is, bewusteloos of dement? Of live een openhartoperatie op TV uitzenden om aandacht te vragen voor risico’s van hart en vaatziekten?

Wat valt er te zeggen over het nut en het belang van de patiënt? Hij krijgt mogelijk een extra goede behandeling, zowel technisch als in de bejegening – op voorwaarde dat de zorgprofessionals zich niet gehinderd voelen door de cameraploeg. Mogelijk draagt het delen van ervaringen bij aan zijn verwerkingsproces en herstel en de idee (toch) iets voor medemensen te betekenen. Mogelijk krijgt hij door vele gesprekken vooraf een betere vertrouwensband met de behandelend chirurg.

De vraag naar het belang of nut voor de patiënt in beeld is een belangrijk ijkpunt om te voorkomen dat hij figurant is in zijn eigen leed, zoals vroeger de tentoongestelde patiënten in een collegezaal of op de kermis. Hierbij is een aantal waarden in het geding, die ethische overwegingen oproepen.

h2. Ethische overwegingen

Gezondheidszorg blijft als amusement en infotainment een heikel onderwerp. Patiënten, ziekenhuizen (etc.), individuele professionals en patiëntenverenigingen staan steeds voor een complexe afweging met ethische aspecten: ‘Waarom zouden we eigenlijk aan dat TV-programma meedoen?’

Nieuws- en persberichten

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.