Neonatale screening

Neonatale screening is medisch onderzoek naar ziekten of risico-indicatoren bij pasgeborenen dat standaard wordt aangeboden.

De neonatale screening bestaat uit een hielprik en een gehoorscreening. Met de hielprik, waarbij enkele dagen na de geboorte wat bloed wordt afgenomen uit de hiel van een baby, wordt op  diverse verschillende ziekten gescreend. Tijdige opsporing en behandeling van deze ziektes kan schade aan de lichamelijke en verstandelijke ontwikkeling van een kind voorkomen of beperken. In  2007 ging de hielprik van het screenen op drie ziektes in een keer naar het screenen op achttien ziekten. Er zijn in die periode verschillende ethische kwesties aan de orde gesteld die een rol spelen bij neonatale screening. Het aantal ziektes waarop wordt gescreend wordt regelmatig verder uitgebreid. Met de gehoorscreening wordt het gehoor van een baby in de eerste maand na de geboorte getest. Hierbij wordt gemeten of de baby genoeg hoort om te leren praten. Deelname aan neonatale screening is vrijwillig en wordt aangeboden op basis van informed consent. Ethische kwesties:

Zie ook het thema Ethiek van Preventie.

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.