Stamcellen

Een belangrijk doel van stamcelonderzoek is de ontwikkeling van therapie voor ziekten, zoals de ziekte van Parkinson of diabetes mellitus. Een stamcel is een cel die langdurig in staat is zich te vermeerderen. Bovendien kan een stamcel uitgroeien tot gespecialiseerde celtypen, zoals een spier- of een levercel.

Embryonale stamcellen (stamcellen uit pre-implantatie-embryo’s) onderscheiden zich van somatische stamcellen (stamcellen uit weefsels van volwassenen en foetaal weefsel). Een belangrijk doel van stamcelonderzoek is de ontwikkeling van therapie voor ziekten, zoals de ziekte van Parkinson of diabetes mellitus.

Als celmateriaal voor transplantatiedoeleinden kan worden gekweekt, zijn afstotingsreacties een belangrijk probleem. Daarom wordt het gebruik van embryonale stamcellen, die zijn ontstaan door de kern van een lichaamscel van de te behandelen patiënt in te brengen in een ontkernde donoreicel, voorgesteld. Dit wordt ’therapeutisch kloneren’ genoemd. Het verschil met ’reproductief kloneren’ is dat geen gekloneerd individu op de wereld wordt gezet.

h2. Ethische kwesties:

CEG gebruikt cookies voor het goed laten functioneren van de site en voor het registreren van de bezoekers. Om door te gaan zijn de functionele cookies noodzakelijk.

Onderaan elke pagina is een link naar onze privacy policy te vinden.