Het Centrum Ethiek en Gezondheid (CEG) signaleert over actuele en beleidsrelevante ethische vraagstukken op het gebied van gezondheidszorg en biomedisch onderzoek. Het informeert ministers, parlement, beleidsmakers en andere betrokkenen over ontwikkelingen binnen de ethiek en gezondheid.
Het CEG is in 2003 opgericht op initiatief van voormalig minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het is een samenwerkingsverband tussen de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving.
Samenstelling
Het CEG werkt met een CEG-presidium, een CEG-commissie, en de CEG-staf.
Omdat het CEG een samenwerkingsverband is tussen de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving, is een presidium ingesteld waarin de voorzitters van beide raden zitting nemen, alsmede voorzitter en vicevoorzitter van de CEG-commissie. Het Presidium is eindverantwoordelijk en neemt de besluiten over alle taken (signalerings- en publiekstaken) die het CEG uitvoert en stelt het werkprogramma vast. Het Presidium wordt hierin geadviseerd door de CEG-commissie.
De CEG-commissie is een multidisciplinaire commissie die gaat over de inhoud van de publicaties en producten van het CEG. Zij adviseert de stafleden en de voorzitter en de vicevoorzitter over de opzet en inhoud van signalementen en andere producten van het CEG. De CEG-commissie is gedurende het hele signaleringstraject betrokken en geeft commentaar op conceptversies van de signalementen.
De staf van het CEG bestaat uit medewerkers van de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving en de Gezondheidsraad. De stafleden zijn ervaren professionals op het gebied van ethiek, onderzoek, communicatie en secretariële ondersteuning. Stafleden ondersteunen het werk van de CEG-commissie en als zodanig bereiden zij publicaties en bijeenkomsten voor. Zij doen onderzoek en projectmanagement, zijn penvoerder bij het opstellen van publicaties, faciliteren vergaderingen, houden workshops, onderhouden een netwerk en voeren diverse activiteiten rondom verspreiding en doorwerking van publicaties uit.
Signaleren
Signaleren is de hoofdtaak van het CEG: het CEG zet onderwerpen op de politieke- en beleidsagenda waar ethische vragen bij spelen. Het CEG informeert hierover door toegankelijke en heldere analyses te presenteren. Bewindspersonen, parlement, beleidsmakers en practici vinden hier richting en handvatten in. Het gaat om nieuwe en/of actuele ontwikkelingen (waarvan de impact of het vervolg nog niet altijd bekend of te voorspellen zijn) – signaleren betekent er zo vroeg als mogelijk bij zijn.
Een signaleringsonderwerp...
- is ethisch én complex (vereist een ethische analyse);
- raakt aan gezondheid(zorg) of biomedische technologie;
- is nieuw of actueel (disruptieve of sluimerende ontwikkeling);
- heeft maatschappelijke impact/er zijn publieke belangen in het spel;
- is van belang voor het (toekomstig) overheidsbeleid.
Werkprogramma
Het CEG signaleert al ruim twintig jaar over diverse onderwerpen. Deze onderwerpen vallen onder de volgende vier hoofdthema’s:
- Mens & technologie
- Digitale zorg
- Toekomstbestendige zorgpraktijk
- Gezondheid van ons allemaal
Het CEG streeft naar het jaarlijks uitbrengen van in ieder geval twee publicaties en een CEG-Els Borst Lezing. Het CEG behoudt de vrijheid om op basis van trends en ontwikkelingen te kiezen waarover het op dat moment signaleert. Er is doorlopend de mogelijkheid om signaleringsonderwerpen aan te dragen, in lijn met de vier thema’s. Zo is er onder alle thema’s ruimte voor nadere invulling. Elke vier jaar brengt het CEG opnieuw trends en ontwikkelingen in kaart.