Dr. F.E. (Erica) Witkamp

Dr. F.E. (Erica) Witkamp

Dr. F.E. Witkamp is opgeleid als hbo-verpleegkundige in Zwolle. Na eerste enkele maanden via uitzendbureaus werkervaring te hebben opgedaan in ziekenhuis, psychiatrie en verpleeghuis begon ze als wijkverpleegkundige in Roosendaal. Geraakt door patiënten met kanker startte ze al snel met een specialistische vervolgopleiding tot oncologieverpleegkundige, gevolgd door de lerarenopleiding voor Hoger Gezondheidszorg Onderwijs. Vanaf dat moment werkte ze vele jaren met en voor mensen met (ongeneeslijke) kanker: als stafverpleegkundige oncologie bij Thuiszorg Nieuwe Waterweg-Noord, als onderzoeksverpleegkundige in het Erasmus MC en als manager van de afdeling palliatieve zorg en symptoomcontrole in het Erasmus MC Kanker Instituut. Ook was ze jaren actief in de beroepsvereniging van oncologieverpleegkundigen (nu V&VN Oncologie), binnen de congresredactie om jaarlijks congressen te organiseren en als bestuurslid.
In 2009 begon ze aan een promotietraject. In 2011 behaalde ze haar Master in Health Sciences Research en in 2015 promoveerde ze op onderzoek naar kwaliteit van sterven in het ziekenhuis.

Sinds 2014 werkt ze bij Hogeschool Rotterdam bij het Instituut voor Gezondheidszorg (de opleiding Verpleegkunde en Kenniscentrum Zorginnovatie), eerst als hoofddocent en sinds 2019 in de functie van lector Zorg om Naasten. Tot augustus 2024 werkt(e) ze daarnaast nog 1 dag per week in het Erasmus MC als senioronderzoeker. Haar lectoraat draait om nieuwsgierigheid naar de impact die het leven met/naast iemand met ernstige of langdurig aandoeningen heeft op de naasten.  Ze doet daarom praktijkgericht onderzoek naar manieren om deze naasten te ondersteunen en naar samenwerking tussen professionals en naasten als mantelzorgers. Witkamp combineert daartoe praktische en theoretische kennis en inzichten in haar werk met collega’s, met studenten, met professionals en met patiënten en naasten.

Hoewel Witkamp niet meer BIG-geregistreerd is (en ook niet meer vakbekwaam), maakt ‘de verpleegkundige’ nog steeds onderdeel uit van haar identiteit. De kern van dit beroep is mensen ondersteunen bij het omgaan met de gevolgen van ziekte en behandeling in het dagelijks leven. En dat zit vol ethische vraagstukken en morele dilemma’s. Verpleegkundigen en verzorgenden nemen dagelijks tientallen beslissingen die raken aan goede zorg en kwaliteit van leven en die betrekking hebben op waarden als vertrouwen, veiligheid, autonomie. Veel beslissingen worden genomen onder druk (van tijd, van geld) en er is weinig gelegenheid voor reflectie. Witkamps drijfveer is om de complexiteit van ‘zorgen’ voor het voetlicht te brengen; het formele (beroepsmatige) en het informele (vrijwillige) zorgen.